Кой се нуждае от безсмислието

Много ти се иска да си подреден, да правиш нещата по правилния начин, вместо това, обаче се хващаш да скролваш във фейсбук и изведнъж  половин  час е хвръкнал. Време потъващо в бездната, която не създава спомени, не ти носи опит, мъдрост, дори почти никакво удоволствие. Защо го правиш тогава?! И ти се питаш, нали?! И то най-често на висок тон, така че невроните се разтреперват и изгубват част от добрите си връзки. Нахлуват самообвиненията и порицанията и безмилостно запращат части от теб отново в бездната. Занимавам се с глупости, губя си времето – достойни етикети, които да ме привържат към безмислието.

Времето е ново, няма как да е като едно време, защото не е едно, а е безкрайно. Постоянно се променя, живо е.

Благословена да е психотерапията, която ми отвори очите на себепознанието и ме научи, че не бива да захвърлям в бездната нито една част от себе си. Защото всичко е смислено, всичко има функция и значение. Защото не живея единствено за себе си и понякога онова, което не носи нищо на мен, може да работи за някой друг, което пак се връща и към мен.

И така, миг преди да захвърлите нежеланите си части в пропастта, почакайте, поспрете и ги попитайте от какво имат нужда. Може би се опитвате да си почивате, реейки се в пространството, може би търсите свързване и принадлежност, може би се надявате на вдъхновение или удоволствие. Поговорете с осъдените на изгнание свои аспекти, сигурна съм, че ще откриете богатство, забравен потенциал и смисъл.

Толкова неща искаме да поправим в себе си, не е лошо, но е добре да сме сигурни накъде вървим и кого искаме да изоставим по пътя. Когато, например, ви се иска да спрете цигарите е добре да се запитате – а на кой му се пуши и какво мога да му предложа в замяна. Вселената не търпи вакуум, чували сте го вероятно. Не зная дали е заради вселената и нейната неспособност да обгрижва празни пространства, но вярвам, че всеки наш навик възниква с определена цел и се стреми да ни помогне. Често това, което сме не е възможно най-доброто, но е най-доброто възможно в момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *