Осми декември

Осми декември. На този ден е убит Джон Ленън, на този ден е роден Джим Морисън, на този ден празнуват студентите.

Някога на този ден младите хора се събирахме пред Нотариата и се свързвахме и прекланяхме пред творчеството и философията на Ленън. Имахме своите герои, чието творчество и чийто живот бе пример и посока, стремяхме се, благодарение на тях, да се надигнем и да опитаме да достигнем нещо повече, да пораснем и ние. Героите вдъхновяваха и същевременно смиряваха душите ни. Пеехме, повтаряхме мъдростта на Джон, Джим и много други и тя се просмукваше в съзнанието ни. Съзнанието растеше.

Героите са тези, които са достигнали до мъдростта и същността в живота по-рано, благодарение на сетивността и опита, които са имали. Героите – всички големи учители, които проповядват светлината и се опитват да водят хората по този път са впечатлявали човечеството именно със способността си да търсят развитието, да търсят по-добър свят. Христос, Буда, Майка Тереза, Нелсън Мандела, Джон Ленън,… Силата и способността им да устояват на мрака и да продължават да откриват светлинките по пътя ги прави толкова велики. Защото да останем в светлината не е лесно, да вървим към „мощната просвета“ не е лесно.

Днес е празник на студентите. Днес е празник, много голям празник, празник, който подценяваме. Днес е празник на тези, които са избрали да продължат развитието си и е важно да подкрепяме това! Нужно е да откриваме и признаваме новите герои, нужно е да върнем ценностите, за които Ленън и Бийтълс пееха. Да учиш означава да признаваш, че някой е по-добър от теб и да искаш да получиш от него. Както един съвременен мъдрец/Иво Величков/ казва: „Информацията не е знание, а илюзията за знание е по-опасна от незнанието!“

Имаме нужда от истинско образование днес, повече от всякога, имаме нужда от просвещение, от пробив на светлината. Особено в момента, когато има толкова страхове, породени от неясноти и противоречия в обществото. Единствения начин да се отдели житото от плявата е да развиваме собствените си способности и преценка, да се просвещаваме, да стимулираме критичното си мислене. Хората търсят рецепти, универсални принципи, а е важно да развиваме способността си за преценка, аналитчното ни мислене, емпатията, …

Светлината може да я донесе някой, който е открил пътя до нея, някой, който е успял да разсее тъмнината на болката и разочарованията си, да прости и да погледне към слънцето. Ленън разказва много за този път в творчеството си, затова си струва на този ден да си спомняме за него, за мъдростта му!

Честит празник, студенти, не спирайте никога търсенето и пътя към знанието и много внимателно избирайте кого да следвате и кои да са героите на вашето време!

Ирина Кирякова

Working class hero – John Lennon

As soon as you’re born they make you feel small.

By giving you no time instead of it all.

Till the pain is so big you feel nothing at all.

A working class hero is something to be.

A working class hero is something to be.

They hurt you at home and they hit you at school.

They hate you if you’re clever and they despise a fool.

Till you’re so fucking crazy you can’t follow their rules.

A working class hero is something to be.

A working class hero is something to be.

When they’ve tortured and scared you for twenty-odd years.

Then they expect you to pick a career.

When you can’t really function you’re so full of fear.

A working class hero is something to be.

A working class hero is something to be.

Keep you doped with religion and sex and TV.

And you think you’re so clever and classless and free.

But you’re still fucking peasants as far as I can see.

A working class hero is something to be.

A working class hero is something to be.

There’s room at the top they’re telling you still.

But first you must learn how to smile as you kill.

If you want to be like the folks on the hill.

A working class hero is something to be.

A working class hero is something to be.

If you want to be a hero well just follow me.

If you want to be a hero well just follow me…

https://www.youtube.com/watch?v=iMewtlmkV6c

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.