Топлината се отделя при движение

Топлината се отделя при движение. Това май го помня от уроците по физика/ от онези, които едно време смятах, че нямат никаква полза, за какво ли ще ми е нужно да знам подобни неща?!/.

Навън беше бяло и красиво, снегът оставаше пухкав, заради ниските температури. По-светло изглеждаше,блестящо, защото цялата земя отразява светлината по-силно.

Отидох да се пързалям в дупката зад паметника на Стефан Стамболов, както всяка година. И както миналата година беше празно… Няма никой, няма деца с шейни, няма възрастни с дух на игривост. В дупката стоят обърнати само две пейки, изоставени от „седящите младежи“. Всички са се изпокрили, защото от телевизора казват, че е „леден ад“ и „снежен ужас“.

Трябваше да прокарам алеята за спускане, което всъщност ме сгря за нула време. Пързалях се сама, с музиката от слушалките и… беше страхотно! После правих отпечатъци в снега и се търкалях, и забавлявах и ми стана топло, много топло и радостно.  Чувствах живота с всяка клетка. И… привлякох съмишленици. Топлината бързо се разпространява, лъчите на радостта проникват през стени и ледове. Спомних си пламъка от детството и го почувствах отново върху бузите си.

Няма по-голям „леден ад“ от страха, който кара всичко да спре и възпрепятства всяко движение. Като деца не знаехме, че минус 12 е толкова опасно, просто играехме и се изпотявахме от бой със снежни топки и пързаляне по склоновете. Сгрявахме се вътрешно, защото се движехме, играехме и си разменяхме обич. Трудностите и препятствията бяха приключения. Знаехме, че пътят на героите е изпълнен с предизвикателства, знаехме го от книгите, които разпалваха въображението и любопитството ни. Днес много хора  наричат приключенията проблеми. Проблемите носят товар, който смразява духа на търсача, приключенията носят поуки, които способстват развитието на героя и обогатяват приказката.

Топлината се отделя при движение, при отдаване на любов – също. Колкото и дрехи да си навлечете, те могат да задържат само вашата собствена топлина, която отделяте, но не могат да я създадат. Затова, ако ви е студено – осмелете се да действате, пламнете, изпълнете се със страст. Най-сигурният начин да ви е топло е да се движите – с любов, с радост, с вяра и… огънят ще се разгори, за да сътворява и поддържа очарователна зимна приказка и снежно приключение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.